Özel Yazılım mı? WordPress mi?

Web site yaptırmak için teklif alan bazı müşterilerde gördüğüm tuhaf bir takıntı olan özel yazılım-özel panel iyidir, wordpress kötüdür algısına değinmek tecrübelerim sonucunda edindiğim bilgilerden sonra adeta bir zorunluluk oldu benim için. Hazırsanız o soruyu soruyorum;

Özel Yazılım mı? WordPress mi?

Özel yazılım site mi iyidir? WordPress ile yapılan site mi?

Bu konu aslında ikisine de olumlu cevap verilebilecek bir konu. Özel yazılım mı? WordPress mi? sorusunu biraz açacak olursak özel yazılım paneller gerçekten özel yazılımsa ve gerçekten kullanışlı bir yönetim paneli sunuyorsa, sitedeki içerikleri kolayca ve özgürce güncelleyebilme imkanını bize veriyorsa özel yazılım site iyidir ancak bu wordpress sitelerin kötü olduğu anlamına gelmez.

Öte yandan bazı kurnaz ve iş ahlakından yoksun kişiler veya kurumlar “yazılım” kelimesinin ağırlığına odaklanıp sadece pazarlama amacı güderek özel yazılım site diye düz html siteler yapıyorsa ve bunu özel yazılım diye sunuyorsa özel yazılım sitenin hiçbir anlamı kalmıyor. Bu tarz siteler size içerik güncelleme sunacak bir panel vermiyor. Bu paneli verse bile yalandan birkaç menü koyuyor ve hiçbir ayar ya da güncelleme yapılamaz kullanışsız panel oluyor.

WordPress iyi midir?

Bu soruya ise şöyle cevap vereyim; wordpress kullanmasını bilen için özel yazılım panel diye sunulan birçok siteden çok daha kullanışlı bir ortam sağlıyor. Buradan şunu çıkarabiliriz; yazılım bilin veya bilmeyin eğer wordpress evrenine yeteri kadar hakimseniz çok kullanışlı ve profesyonel websiteleri wordpress ile rahat bir şekilde çıkartabilirsiniz. Bu tamamen eldeki imkanları kullanabilme yeteneğine bağlıdır.

Kullanmayı bilen her ikisi ile de harikalar yaratabilir

Genel bir toparlama yapacak olursam; ben ne özel yazılım siteler gördüm içinde yazılım yok ne wordpress siteler gördüm yazılım yanında halt etmiş… evet gerçekten de böyle. Yazılımı veya WordPress’i (sonuçta wordpress de bir yazılım) iyi kullanan bir kişi özel yazılım da yapsa, wordpress teması da kullansa, wordpress’i özelleştirerek de yapsa harika işler çıkartır ancak konuya hakim olamayan birisi ise özel yazılımı da denese, wordpress’i de denese ortaya sağlıklı bir iş çıkmaz.

Sonuç olarak özel yazılım mı? wordpress mi? diye bir tercih yapmak gerekiyorsa ihtiyaca göre uygun olan seçilebilir. Çok özel bir durum varsa ve bunu yapmak için wordpress’in yetersiz olacağını düşünüyorsanız özel yazılım olarak yapılabilir ancak burada tekrar altını çizeyim gerçekten özel yazılım olacaksa. WordPress’in avantajı ise; daha hızlı ve kolay yol alabilmek oluyor. Herkes için kullanımının çok kolay olması, ücretli veya ücretsiz tema, eklenti desteğinin çok fazla olması wordpress’in en önemli artısı.