İçerik Yönetim Sistemi nedir?; bir web sitesinde ileri düzeyde teknik bilgiye gerek duyulmadan içerik güncellemesi ve yönetimi yapılmasını sağlayan web yazılımlarına verilen genel bir isimdir. Global kullanımda ise daha çok CMS (Content Management System) olarak bilinir.
Web sitelerinin altyapısında işlevsel bir içerik yönetim sistemi kullanmak web yönetimi yaparken işleri son derece hızlandırır, kolaylaştırır ve dinamik bir altyapı kazandırır. Bu dinamik altyapı ise websitelerine teknik bir bilgi gerektirmeden müdahale edebilme olanağını getirir.
İçerik Yönetim Sistemi sayesinde website yöneticisinin herhangi bir teknik ve yazılımsal bilgi birikimine sahip olasına gerek duyulmaz çünkü sistemin sunmuş olduğu yönetim panelinden birçok işlem birkaç klavye ve mouse hareketi ile gerçekleştirilebilir.
Popüler İçerik Yönetim Sistemi Nedir?
Web dünyasında gelişmeler hızlandıkça bazı açık kaynak kodlu içerik yönetim sistemleri de popülerleşmeye başlayarak kendisine bir kullanıcı kitlesi oluşturmayı başardı. Farklı kullanım amaçlarına yönelik sistemler ortaya çıkmaya başladı ve daha sonra bu sisler sürekli güncellenerek çok daha işlevsel ve kullanışlı hale geldi.
Günümüzde oldukça popüler olan içerik yönetim sistemlerinden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- WordPress: Dünya çapında en çok kullanılan İçerik Yönetim Sistemidir. Tüm dünyadaki webbsitelerin %38’i WordPress altyapısını kullanmaktadır. WordPress hakkında daha fazla bilgi edinmek için WordPress Nedir? Yazıma göz atabilirsiniz.
- Opencart: Daha çok eticaret sistemleri oluşturmak için kullanılan altyapıdır. Eticaret dünyasında popülerliğini korumaktadır.
- Joomla: Bir wordpress olmasa da joomla ile de birçok farklı tarzda websiteler oluşturulup yönetilebilir.
- Drupal: Web dünyasında kendisisne yer edinmeyi başarmış bir başak içerik yönetim sistemi de Drupal’dır. Websitenizi oluşturma amacınıza göre alternatif bir tercih olabilir.
- Magento: İleri düzey eticaret sistemleri oluşturmada daha çok tercih edilen altyapı Magento’dur. Büyük eticaret projelerinde tercih edilebilir.
Ülkemizde kullanımı popüler olan bazı eticaret yazılımları da aslında bir içerik yönetim sistemidir bunlara örnek olarak; Ticimax, İdeaSoft, TSoft… gibi eticaret altyapıları gösterilebilir. Ancak bunlar direk olarak açık kaynaklı sistemler değildir. Bir paket satın alındıktan sonra kullanılabilmektedir.
Bunlar dışında ise birçok İçerik Yönetim Sistemi web dünyasında yerini almaktadır. Burada bahsettiğim 5 sistem en çok tercih edilen sistemler olarak bilinmektedir. Ayrıca yukarıda bahsettiğin Türk eticaret yazılımları gibi açık kaynak olmayan ve özel yazılım firmaları tarafından bu firmaların kendi müşterileri için kodladığı daha spesifik sistemler de web dünyasında kendisine kullanıcı bulabilmektedir.